Hersonesul. Vechea aşezare a Hersonesului e o colonie greacă. Pe aici a ajuns şi Sf. Ap. Andrei cel Întâi chemat încreştinând populaţia de aici. Hersonesul medieval avea aproape 50 de biserici, fapt confirmat de cercetările arheologice. În secolul I, aici au primit cununa de mucenic Sfinţii Vasile, Evghenii, Elpidii, Agafodor, Eferii, Capiton, Efrem. Ultimul era Episcopul Tomisului. Tot aici a fost încreştinat cneazul Vladimir. Catedrala Sf. Vladimir a fost ridicată în secolul trecut, distrusă şi în 2002 refăcută din nou.
Capul Fiolent, Pe lângă priveliştile superbe aici poate fi vizitată Mănăstirea Sf. Gheorghe. Mănăstirea a fost fondată în 980. Legenda spune ca marinarii din Hersones au nimerit într-o furtună şi ca să scape cu viaţă s-au rugat Sf. Gheorghe. Când au reuşit să ajungă la mal au găsit acolo o icoană a Sfântului. Şi ca mulţunire au ridicat o mănăstire. O sută de ani acolo a vieţuit un sinngur călugăr – Calinic.
Balaclava. E una din cele mai vechi localităţi ale Crimeii. Aici poate fi văzută cetatea genuieză Cembalo şi biserica Sf. Nicolae.
Mănăstirea Inckerman. A fost construita deasupra peşterii Sf. Ap. Andrei. În biserica rupestră din mănăstire un paraclis este inchinat Sf. Ap. Andrei şi reprezintă de fapt chiar peştera, în care a locuit Sfântul Apostol şi ucenicii săi; un al doilea paraclis (cel mai mare, în care se slujeşte) este închinat Sf. Clement – papă al Romei, ucenicul Sf. Ap. Petru, exilat de Împăratul Traian la Chersones şi martirizat la anul 99; un al treilea paraclis este închinat Sf. Martin - papă al Romei exilat în anul 655 si care avea să mai trăiască aici doar 103 zile; urmatorul paraclis – ultimul – este de fapt fosta trapeză de pe vremea Sf. Clement.
Se spune că atât de mult popor păgân a adus la credinţă Sf. Clement, încât boteza în fiecare zi mai mult de cinci sute de suflete. Auzind însă Împăratul Traian de această convertire masivă la creştinism, a poruncit ca Sf. Clement să fie omorât prin înecare, aşa încât l-au legat de o ancoră şi i-au dat drumul în mare, ca să nu mai găsească creştinii trupul său cel sfânt.
La rugăciunile a doi dintre ucenicii săi, Cornelie şi Fiv, Domnul a arătat în adâncul mării o biserică de marmură în care erau moaştele Sf. Clement, alături de ancoră – însă aceste sfinte moaşte nu au ieşit la suprafaţa apei decât la rugăciunea Sf. Chiril si Metodie (sec IX).
Moaştele Sf. Clement au rămas în Crimeea până în sec. X, când Sf. Cneaz Vladimir – după botezul său creştin petrecut tot în Hersones a luat capul şi sfintele moaşte şi le-a dus la Kiev. Începând cu anul 1993, părticele din sfintele moaşte au fost împărţite multor mănăstiri (sunt şi la Inkerman) iar capul Sf. Clement este la Lavra Pecerska din Kiev, printre capetele izvorâtoare de mir. Despre acest mir se spune că o picatură sfinţeşte o mare.
Aici la Sevastopol se mai poate de făcut o plimbare pe faleza Mării Negere, unde vom vedea Monumentul navelor scufundate, merge la delfinarium, la muzee, putem vedea panorama apărării Sevastopolului, turnul vânturilor etc.
Eschi-Chermen şi Cetatea Mangopului se află în regiunea sfincşilor.
Eschi –Chermen e un oraş medieval rupestru ridicat de bizantini şi distrus de triburile azare în 1299. Unii cercetători consideră că ar fi prima capitală a statului creştin pe care genuiezii îl numeau Teodoro.
A doua capitală se pare ca era Mangopul distrus la rândul său de turci. În Eschi-Chermen pot fi vizitate la 400 de peşteri. În una din ele era o biserică cu hramul Adormirii Maicii Domnului. Localitatea Mangopului mai păstrează o parte din zidurile cetăţii de scaun, o peşteră şi o biserică rupestră.
Nu sunt produse în această categorie.