Curtea de Argeş
Veche de peste 450 de ani e renumită prin faptul că e mănăstirea din legenda Meşterului Manole. Documentele vremii atestă un Manole la construcţia mănăstirii.
Ctitoria Sf.Neagoe Basarad domn al Ţării Româneşti începe să se ridice pe la 1512. Se consideră că însuşi domnul, fiind ostatec la curte sultanului Selim, a învăţat arta construcţiei şi împreună cu constructorul Manolli din Noesia au ridicat o mosheie la Constantinopol. Aşa spun legendele.
Adevărul e că cel ce zideşte mănăstirea cunoaştea foarte bine sub aspect arhitectural mănăstirile Ţării Româneşti. Îmbinarea unor elemente valahe ca de exemplu pronaosul larg, devenit lăcaş funerar cu elemente decorurilor sculptate ca în Georgia şi Armenia ne duc la gândul că cineva din constructori era străin. Peste 150 de motive decorative dispuse în cele mai variate moduri împodobesc zvelta ctitorie a lui Neagoe Basarab. Iar zugrăveala decorurilor caracteristică artei persane utilizează aici aurul, verdele şi albastrul. Construcţia bisericii a fost finisată în anul 1517. Ca să fie finisată, Doamna Despina, soţia domnitorului, şi-a vândut bijuteriile.
Biserica mănăstirii ca şi cea a mănăstirii Dealul sunt unicele din Ţara Românească care au zidurile placate la exterior cu piatră cioplită.
Curtea de Argeş e necropolă domnească. Aici îşi dorm somnul de veci: Neagoe Basarab, Radu de la Afumaţi, Carol I şi Regina Elisabeta, Ferdinand I Întregiuitorul, Regina Maria, Carol II.
Pictura realizată de zugravul Dobromir pe timpul lui Radu de la Afumaţi. Întrucât interiorul a avut de suferit, a fost zugrăvit pe timpul lui Petru Cercel şi restaurat la 1875.
Nu departe de mănăstire se găseşte fântâna meşterului Manole. Iar pe zid este indicat locul unde a fost zidită Ana – aşa spune legenda.
Dar cel mai de preţ odor al mănăstirii sunt moaştele Sfintei Filofteea – ocrotitoarea copiilor. În mănăstire se mai păstrează părticele de moaşte a sfinţilor Vach, Serghie şi a muceniţei Tatiana.
În apropiere poate fi vizitată biseirica Sîn Nicoară (sec. XIV), biserica domnească Sf. Nicolae, unde e înmormântat domnitorul Vlaicu Vodă. În centrul oraşului se află ruinele Curţii Domneşti din secolul al XIII-lea. La vre-o 30 km de oraş, în comuna Vâlcele, se găseşte valea celor 7 izvoare tămăduitoare, fiecare lecuind câte o boală.
Nu sunt produse în această categorie.