x
Emaus Travel |
office@emaustravel.ro | Tel: 0744.848.704 / 0754.466.057
Acasă
Despre noi
Pelerinaje
Moldova
România
Ucraina
Rusia
Israel
Grecia
Italia
Marea Britanie
Georgia
Turcia
Cipru
Serbia
Ghidul pelerinului
Informații utile
Informații utile despre efectuarea plăților
Informații utile Grecia
Informații utile Israel
Informații utile România
Informații utile Sf. Munte Athos
Informații utile Georgia
Contact
/
Pelerinaje după obiective turistice
/
Mănăstirea Japca
/
Mănăstirea Japca
M
anastirea Japca,
situata la o distanta de 10 km de oraselul Camenca, pe malul Nistrului, este singura manastire din Basarabia care n-a fost desfiintata de catre autoritatile sovietice.
Aceasta manastire are o rara amplasare prin frumuseta orizontului ce se deschide privirilor turistilor. Stancile de deasupra manastirii si indeosebi de la schitul vechi, serpuirile Nistrului ce se pot urmari cu privirea pana departe stejarii si gradinile ce o inconjoara constituie frumusetea deosebita a manastirii.
Localitatea Japca dateaza din secolul al XVII-lea. Majoritatea documentelor numesc mosia si schitul Japca, iar unele Jabca, ori Sabca.
Prima mentiune despre schit dateaza din 25 mai 1693; nefiind consemnata si in alte documente, ea ramane discutabila.
A. Zasciuc vorbeste despre intemeierea schitului de catre ieromonahul Iezechiil, venit din Lemberg, in sec. XVII. Dupa alte date, acest calugar a venit de la manastirea Deleni din Moldova. El s-a asezat in padure, pe culmea dealului, unde a sapat in stanca bisericuta cu hramul Inaltarea SRntei Cruci si cateva chilii.
Schitul a existat, conform unor izvoare de arhiva, si inainte de 1764. Observam aceasta din documentul despre procesul de judecata din 1796, la care staretul Teodosie aduce ca martor pe ieromonahul Nicodim, care se afla inaintea lui la schit. Pe de alta parte mosia razaseasca Japca nu are o vechime mare, pentru ca cei batrani, de la care se trage proprietatea pamantului: Budeci, Malai-Rau si Furdui, au trait pe vremea lui Con-stantin-Voda Mavrocordat (1733-1735; 1741-1743; 1748-1749). De aici rezulta ca inainte de anul 1764 schitul inca nu era bine organizat. De aceea data intemeierii, acceptata de toti istoricii, este 1770, cand calugarii parasesc chiliile din stanca si se aseaza in vale, pe locul manastirii actuale.
Succesorul lui Teodosie, intre anii 1808-1810, a fost ieromonahul Nicandru, venit la Japca de la Mitropolia din Iasi.
Intre anii 1810-1818 schitul a fost condus de catre ieromonahul Calist. In 1818 schitul Japca a primit statutul de manastire.
In timpul primului razboi mondial, mai multe calugarite s-au refugiat, din Polonia ruseasca, in manastirea Lesna de langa. Holm. In urma deciziei Sfantului Sinod din Sankt-Petersburg, din 20 aprilie 1916, arhiepiscopul Atanasie al Basarabiei a dispus asezarea calugaritelor refugiate din Lesna la manastirea Japca, calugarii fund mutati la manastirea Harjauca.
In 1940 maicile si surorile au fost izgonite din manastire, autoritatile din localitatea Japca, cu acordul sovieticilor, au confiscat toata averea locasului sfant, dar in 1941, o data cu venirea Armatei romane, maicile s-au reintors la manastire, primind toata gospodaria inapoi.
Biserica de vara, construita in 1915, are trei altare, toate situate in partea estica: in centru - hramul Inaltarea Domnuhu, in dreapta - Schimbarea la Fata si in stanga - Sfanta Cruce.
Manastirea Japca se conduce dupa pravile si randuieli rusesti. Aici nu se mananca carne, se citeste Psaltirea.
Turistii, care viziteaza aceasta manastire, sunt impresionati de conservatismul ce domneste aici - nu dispun de energie electrica si o socot necurata.
Nu sunt produse în această categorie.
Continuă