Arcul geodezic Struve este o rețea formată din 265 de puncte de observație, reprezentate prin cuburi de piatră cu latura de doi metri, dispuși pe o traiectorie relativă între Hammerfest (Norvegia) și Necrasovca-Veche (Ucraina). Această rețea a fost concepută cu scopul evaluării parametrilor tereștri, formei, dimensiunii. Arcul geodezic Struve, în decursul a 40 ani, între 1816–1855, a suferit modificări. Acum acest arc măsoară 2.820 kilometri, numără 34 puncte de observație, incluse în patrimoniul UNESCO din anul 2004.
În apropierea satului Rudi, r-nul Soroca, se află unul din puntele de observație ale Arcului Geodezic Struve. Pe teritoriul Basarabiei erau 27 de puncte de observare, dar în prezent a rămas doar unul singur. Arcul Geodezic Struveeste, deocamdată, unicul monument din Rep. Moldova inclus în iunie 2005 în lista patrimoniului mondial UNESCO.
O mare valoare istorica si stiintifica are Arcul meridianal geodezic Struve. Cu o lungime de 2,8 mii kilometri se intinde de la Oceanul Inghetat pana la Marea Neagra. A condus aceste lucrari directorul observatoriului Pulcuvo astronomul Wilgelm Struve.
Scopul urmarit de masuratorile topografice legate de Arcul Struve a fost in primul rand de stabilirea domensiunii si formei exacte a pamantului.
Nu sunt produse în această categorie.