Mănăstirea Pissiota 

Ctitorul acestei frumoase mănăstiri este marele om de cultură aromân Nicolae Pissiota. La 20 km de București , din senin, printre case țărănești si curți înverzite, se ițeste o campanila în cel mai pur stil al Renasterii italiene. Frumosul turn este perfect incadrat intr-un ansamblu bizantin de cea mai aleasa factura. O sinteza perfecta, care aminteste pe undeva de stilul bisericilor macedonene. Pe moșia  cumpărată de la generalul Angelescu este ridicat un schit  între anii 1928-1929.  În acești doi ani este ridicată mănăstirea, o perfectă sinteză între stilul bizantin clasic și cel renascentist. Biserica a fost pictată de Costin Petrescu, iar iconostasul a fost sculptat în lemn de trandafir și cireș. Între anii 1928-1948 e  mănăstire de călugări, apoi devine mănăstire de maici. Sfântul lăcaș  a fost închis în anul 1962 și redeschis în anul 1993. Obștea mănăstirii e formtă din 15 maici. În mănăstire te poți închina moaștelor Sfinților Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Teodor Stratilat, Trifon, Iachim de Vatoped și ale Cuvioșilor uciși în Sinai și Rait și la frumoasele icoane ale mănăstirii: una din ele a fost pictată de Nicolae Grigorescu, iar cealaltă aparține lui Eustatiu Stoenescu.


Sfânta Mânăstire Pissiota nu se găseşte retrasă în creierul munţilor, unde se-ajunge cu greu, dar nici nu e în centrul vreunui mare oraş. Aşa cum e, e bine, căci ctitorul a ştiut să o aşeze şi izolată în liniştea câmpiei (pentru a fi prilej de tihnită rugăciune şi pace lăuntrică), dar şi la "drumul mare", la intrarea-n sat, pentru a fi aproape de oameni, pentru ca cel ce trece pe aici, chiar de-i grăbit şi nu găseşte timp să intre şi s-aprindă o lumânare, măcar să se-nchine, să-şi facă cruce, văzându-şi mai departe de drum.

Aici e Mânăstirea Pissiota: în liniştea câmpiei, în drumul oamenilor, departe de zgomotul oraşelor, dar aproape de oricui doreşte să-i treacă pragul. Până aici, în Comuna Poienarii Burchi, de la Bucureşti sunt 50 de km pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti (din Potigrafu, lateral stânga 9 km, drumul fiind tot asfaltat). De la Ploieşti, mai puţin, cam 30 de km. Iar pentru cel ce vine cu trenul, Gara Crivina e la doi paşi.

Pelerin sau turist, de unul singur, cu familia sau în vreun grup organizat, că vrei să te rogi Bunului Dumnezeu sau că eşti curios să vezi singura biserică ortodoxă din România cu arhitectură italiană - oricând poarta sfintei mânăstiri Pissiota îţi rămâne deschisă. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, frumuseţea slujbelor, pictura şi arhitectura, muzeul mânăstirii - sunt doar câteva din pricinile pentru care oamenii vin şi re-vin la PISSIOTA.


Nu sunt produse în această categorie.