Mănăstirea Hâncu cu Hramul Sf.Parascheva  

Mănăstire de maici. Se află la o distanţă de aprox. 35 km de Chişinău, în apropierea satului Bursuc, raionul Nisporeni, pe soseaua spre vama Leuseni-Albita.

A fost intemeiata initial ca schit, pe timpul domnitorului Moldovei Duca Voda, de catre stolnicului Mihalcea Hancu, la dorinta fiicei acestuia, calugarita aici sub numele de Parascheva. Datorita primejdiilor abatute asupra schitului - mai ales navalirilor tatarilor, maicile se risipesc, schitul ajungand in ruina. 

In anul 1771 se aseaza aici ieromonahul Varlaam de la vestita manastire Varzaresti, impreuna cu cativa ucenici si reface schitul. In anul 1817, manastirea avea o biserica din lemn cu o clopotnita lipita de corpul navei. Astazi are doua biserici: una inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva si construita in anul 1835, cealalta in cinstea Adormirii Maicii Domnului, construita in 1841. 

Manastirea a ajuns cunoscuta la inceputul secolului al XX-lea, gratie vestitului ieromonah Sava de la Hancu, care avea darul tamaduirilor. Dupa ruperea Basarabiei din trupul Moldovei, manastirea continua sa fie alcatuita, majoritar, din calugari moldoveni.

In perioada sovietica, manastirea este inchisa. In anul 1956, intreg ansamblul monastic devine sanatoriu TBC, aici construindu-se si o statiune de odihna pentru studentii Institutului de Madicina din Chisinau, Bisericile au fost devastate, iar apoi, folosite ca depozite. In anul 1978, biserica Sfintei Cuvioase Parascheva era folosita drept club al statiunii.

In anul 1990, sanatoriul este desfiintat, iar sfantul lacas isi reea activitatea ca manastire de calugari. In anul 1992 este transformat in manastire de maici. Bisericile sunt reparate si repictate. Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva este pictat de Nicolai Panciuc, un renumit pictor de la manastirea Poceaevo din Ucraina. Maicile ingrijesc copiii unui orfelinat din Chisinau. Printre ctitori se numara si Mircea Snegur, fostul presedinte al Republicii Moldova. Pe teritoriul manastirii se inalta si o catedrlala cu hramul Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.

Parintele petru de aici este vestit ca mare rugator pentru bolnavi, multi din acestea plecand din manastire tamaduiti. Lacasul este vizitat nu numai de pelerini, ci si de multi turisti, datorita minunatului cadru natural in care este asezat.

Sfinte moaste: o particica din moastele Sfintei Cuvioase parascheva.


Nu sunt produse în această categorie.