Prima menţionare a localităţii e în anul 960, când aici locuiau azarii. În sec. XIV-XV negustorii din Genuia, au intemeiat pe aceste locurii o aşezare. Apoi au venit otomanii, iar din 1783 aparţine Rusiei.

Palatul lui M.Voronţov General-Gubernatorul Novorosiei e monumentul cel mai cunoscut al Alupkăi. Ridicat din 1830 -1848, construit de un arhitect englez care nu fusese în Crimeia el îmbină stilul englez cu cel maur. A aparţinut familiei Voronţov timp de trei generaţii. Puterea sovietică l-a naţionalizat. În timpul conferenţei de la Yalta din 1945 aici s-a cazat delegaţia engleză. Acum e muzeu. Pe lângă palat a fost proiectat şi un parc, care poate fi vizitat.

În oraş se poate de vizitat şi Biserica Sf. Arh. Mihail – ridicată în 1908. Arhitectură atipică.

Ruinele Cetăţii de pe Muntele Crucii, sunt şi el un prrilej de a cunoaşte istoria acestui loc. De Cetate e legată o frumoasă legendă.

Muntele Ai-Petri. 

La 20 km de Aluşta  în rezervaţia naturală de stat a Crimeii se găseşte mănăstirea Sfinţilor Cosma şi Damian. Mănăstirea a fost fondată  lângă izvorul Savlu-su  în 1857, izvor unde Sf. Cosma şi Damian vindecau bolnavii. Izvorul conţine ioni de Ag şi Zn ce aduce vindecarea bolilor  tractului digestiv. Mănăstirea deţine o partie din moaştele sfinţilor şi o Icoana făcătoare de minuni. Pentru vizitarea mănăstirii se cere permisiunea de la reprezentantul rezervaţiei naturale din Aluşta. 

Nu sunt produse în această categorie.